נתרן
המלח מורכב משני מינרלים נתרן וכלור, הנתרן מהווה 40% מהמלח.
הנתרן הוא המינרל המסופק לגוף דרך תזונה, בעיקר כמלח המוכר כאחד המינרלים החשובים בגוף, המלח אחראי על ויסות חומציות (PH) הדם תוך שיתוף פעולה עם איברים רבים, כולל כליות, בלוטות אנדוקרינית והמוח, הנתרן ממלא תפקיד מרכזי בשליטה על חלוקת נוזלים, שמירה על לחץ הדם ועל נפח הדם, וסיוע בוויסות פעולות העצבים והשרירים וייצור אנרגיה, נתרן פועל על כל תא בגוף, וכפועל יוצא כישלון מנגנוני ויסות הנתרן עלול לגרום לסיבוכים רבים ואף למוות,
רוב הבעיות הבריאותיות קשורות לצריכה עודפת של נתרן
אם כי קיימת גם תחלואה הקשורה לחוסר בנתרן (היפונתרמיה)
ממצאי מחקר הראו הקשר בין צריכה גבוהה של מלח לבין יתר לחץ דם, למחלה זו יש השלכות חמורות על מערכות רבות בגוף והתפתחות מחלות כרונולוגיות, הגברת הסיכון לשבץ מוחי, מחלת לב ומחלות כלי דם, אי ספיקת כליות עיניים ועוד, התפתחות המחלה אורכת שנים ללא ידיעת האדם וללא הרגשת של סימפטומים עד להתפרצותה. הגורמים ללחץ דם כוללים צריכה גבוהה וממושכת של נתרן, השמנה ומשקל יתר, הימנעות מפעילות גופנית וצריכת יתר של אלכוהול.
מלבד השפעה על לחץ הדם, צריכה עודפת של מלח קשורה לרוב המחלות הגורמים לתמותה בעידן המודרני כמו סוכרת, התקף לב, שבץ סרטן וכו'.
צריכה גבוהה של מלח עלולה לגרום גם להתפתחות בצקות עקב צבירת נוזלים היפרטרופיה של שריר הלב, אי ספיקת לב, אבני כליה, סיכוי גבוה לזיהום בחיידקי הליקובקטרי פילורי בקיבה, סרטן קיבה.
צריכה גבוהה של נתרן בילדים עלולים לגרום להתפתחות אוסטיאופורוזיס, אבני כליה, החרפת והתקפים של אסטמה והשמנה, ילדים הסובלים מלחץ מוגבר בילדות נמצאים בסיכון גבוה ללחץ דם בבגרות.
לפי הנחיות משרד הבריאות מומלץ כיום לצרוך 6 גרם מלח (כפית מלח) שהם לא יותר 2.5 גרם נתרן (2500 מילגרם) כולל מזון מעובד.
לפי המלצת מכון הלב הריאה והדם הלאומי האמרקאי הקטנת 50% מתוצרת המלח תמנע פטירות ממחלת לב וכלי דם.
הנחיות התזונתית האמריקאית ממליצה:
לגילאי עד 50 צריכה של 1500 מיליגרם נתרן (כ 4 גרם מלח)
לילדים גילאי 1 -3 שנים 1000 מיליגרם נתרן
לילדים גילאי 4 -8-- 1200 מיליגרם
למבוגרים 51 - 70-- 1300 מיליגרם
למבוגרים מגיל 71 ולילדים מגיל 8-- 1200 מיליגרם
לתינוקות עד גיל שנה אין המלצות לצריכת נתרן יקבלו את הדרישה מחלב אם.
המזונות המעובדים המכילים כמויות גדולות של נתרן הם: גבינות מלוחות, נקניקים, דגים מלוחים, שימורים, למיניהם, חטיפים מלוחים,חמוצים, קטשופ, אבקת מרק, מוצרים להכנה מהירה, רטבים מוכנים, רוטב סויה, תערובת תבלינים מוכנים, סלטים מוכנים כמו חומוס או טחינה, שקדי מרק, חלק מדגני הבוקר, מאפים מלוחים, וגם חלקים מתוקים, אחד המקורות העיקרים למלח בתפריט שלנו הוא הלחם, בעיקר בלחמים מלאים, אם כי לאחרונה הופחתה כמות המלח בלחמים. בישראל גם הבשר והעופות המוכשרים מכילים כמות גבוהה יותר של נתרן בהשוואה לכמות המצויה באופן טבעי בעוף ובבשר שאינם מוכשרים.
כמות הנתרן במזונות ארוזים מפורטת בטבלת הסימון התזונתי שעל גבי תוויות המזון בנוסף, תוספי המזון המופיעים ברשימת הרכיבים שגם היא על גבי תוויות המזון מכילים נתרן והם: מלח, סודיום גלוטמט, מונוסודיום גלוטמט, סודיום ניטרט, סודיום פוספסט, סודה לשתייה ואפקת אפייה. ככל שתוספים אלו קרובים יותר לתחילת הרשימה כמותם גבוהה יותר במוצר המזון.
תעשיות המזון מציעה היום מגוון של מוצרים המכילים כמות מופחתת של נתרן מבלי שהדבר יבוא לידי ביטוי באיכות טעם. תוכלו למצוא גבינות ללא תוספת מלח או מופחתות מלח, אבקות מרק מופחתות נתרן, פסטרמות מופחתות מלח, קרקרים ללא מלח, יש לבדוק בין דגני הבוקר ועוד.
מזונות המכילים מ- 500 מיליגרם -- הם עשירים מאד בנתרן כדי שמזון יוכל להיחשב כדל נתרן עליו להכיל לא יותר מ- 100 מיליגרם נתרן ל 100 גרם מזון, עדיפה מזונות בעלי תכולה נתרן נמוכה.
השתמשו בצמחי תבלין בצריכה ביתית על פני הוספת מלח כמו: בצל, שום, פטרוזיליה, עלי שמיר, עלי מנטה, עלי דפנה, פפריקה חריפה או מתוקה, פלפל שחור או לבן, קינמון, ציפורן, לימון, זינגויל, קימל, זעתר, שומשום ועוד.
אל תקנו לחמים מחניות לחם ( ללא סימון כמות הנתרן) כי כמות הנתרן היא גבוהה.
עצה: אנשים הנוטלים כדורים ללחץ דם, נסו למדוד את לחצי הדם כמה פעמים לאחר שאכלתם כמות גדולה יותר של מלח ( עיכול המזון נעשה שעות אחרי אכילתו), לאחר מכן נסו להוריד את כמות הנתרן במשך זמן תוכלו לראות שינויים בלחץ הדם.
חומר למחשבה: אנשים המגיעים למצבי התקף לב או שבץ מוחי או לחץ דם גבוה כל כך מצטערים שלא שמרו ודאגו לבריאותם והם נכנסים לחרדה מה יהיה, לכן שמרו על עצמכם ותחשבו בריא.
אין תגובות:
הוסף רשומת תגובה